Thursday, December 26, 2013

cicak .

beberapa hari lepas , genap setahun tarikh ramalan puak Mayan bahawa dunia kiamat . siap ada filem yang di buat dengan tajuk 'tahun lepas' menunjukkan keadaan pada hari tersebut . aku still mencari-cari apa yang ingin disampaikan oleh pengarah filem tersebut , soal duit tu memang dah pasti lah , maksud aku , moral value nya . ketika tu , genre filem ni sci-fi atau mungkin horror tapi sekarang filem tu jadi filem komedi . see ? tak payah mengerah keringat otak memikirkan pasal hari 'tu' , tugas kita untuk bersedia untuk hari 'tu'.

bercerita soal persediaan , aku masih di buai perasaan bahawa cuti masih panjang even minggu depan dah sekolah . dengan baju sekolah yang entah kemana , kasut sekolah yang tersadai di rak kasut , alat tulis yang masih elok kat dalam bekas transparent yang di bawak masuk dalam dewan time pmr , buku rujukan yang amat disanjung tinggi martabatnya sebelum tarikh 2 oktober 2013 and sekarang dah bergelimpangan kat atas katil . 

tak lama lagi angka 15 diganti dengan angka 16 . Hafiz Amni dah 16 tahun , tak padan dulu kerja nangis je xD tapi sebenarnya angka tu cuma ilusi je . pasaipa ? aku habiskan 1 per 3 hidup aku untuk tidur . see ? aku belum betul betul 15 tahun sekarang . kita semua ditipu oleh umur kita sendiri . so memang tak pelik lah kalau kita masih kebudak-budakan . pretending to be mature is a waste of time for teenagers .

apa yang aku rasa rugi tentang kehidupan aku tahun ni ialah aku banyak belajar kerana exam . bukan belajar cara nak mengubah hidup aku yang tak tentu hala ni . 

tapi antara satu benda yang aku pelajari tahun ni ialah sehebat mana pun perancangan and kehendak kau , kalau Allah kata tak , tak lah jadinya . kadang-kadang kita terlalu memikirkan kehendak kita , apa yang kita tak ada sedangkan betapa banyaknya rezeki kita hadap tiap tiap hari . 

walaupun jauh di sudut hati , ada satu benda yang diidam idamkan belum tercapai , walaupun 'benda' tu dah ada depan mata . tapi siapalah aku untuk dia . mungkin memang tugas aku untuk sentiasa berada di belakang , menjadi pelindung tak rasmi dirinya , sesuai dengan maksud nama aku :)



and one more thing , kata kata tu doa , right ? so jangan lah suatu hari nanti aku melekat kat dinding . 

hey jangan lah terasa .


Thursday, December 19, 2013

But now I'm the happiest man ever .

Just yesterday night i couldn't fell asleep , nervous , thinking about how my pmr result would be , the last pmr ever , and all the consequences , especially that one type of people's annoying question ; "Dapat berapa A?" -_-

That's one thing , the another thing I imagined was how my parents will react to my result . Even if they'd never put a target for my result , or maybe they didn't have the guts to say that to me , but i could saw it in their eyes . Their hopes .

It didn't ended right there mate , on twitter , most of the tweets were all about pmr and what they felt , imagined , worried at that exact moment which was really really related to mine . I was also pretty sure that these things rose my overthinking state .

I took a quick hypnosis session and fell asleep in a deep level of relaxation  . It worked . 




Sunday, November 17, 2013

i'd crossed the 'line'

So the real school holidays were just started yesterday despite the early school holidays given to me , form 3 students on the start of November . Back then , I was thinking , my friends and I didn't spend a much precious time together because of the annoying school's 'after pmr programmes'-.-. Nevertheless . we're still got a chance to hold several Pes 6 tournament in Access Room and a hideous class which would prevent the presence of one of the teacher who was frightened by most of students , Cikgu Sugiman , although he was still came to us and fortunately , we escape with Isma's excuse . fuhh . Quite a long sentence .

Nak dijadikan cerita , I'd met someone during this boring school holidays just several days ago . It was a spontaneous appointment with her , not so much prepared i might add . We met at a special place where nobody can interfere our 'date' :p I don't think to state the place here , for our personal sake .

We talk about many things , this and that , these and those , from our basic life into a deep conversation level it could ever be and honestly , i'd a wonderful time with you during that time despite our shy , at first . When our shyness were gone , we could heard 'click' sounds all over again , if you know what i mean ; snap and snap , together . And what made me happy was the pictures were perfectly taken , in fact of your cuteness and my good-lookingness *haha* which added the perfection of those pictures . They're still charming untill now , till forever i hope , ceh~

And at that time , she asked me a serious question , several actually , which made me speechless for a little moment . Did I answer those question ? I didn't remember lah . I'm still confused you know , why is it so hard to keep my complicated feeling ongoing no matter how hard it is . Choosing is one of my weaknessess :( . You understand me , right ? We're not in romantic film where all things were perfectly going from the beginning towards the end , I need my time .

On top of that , it's still be an issue for me that why I am still dealing with you here despite our painful old memories that mostly causen by me , sadly . I'm impressed with your fortitude all the way through . Hope is much greater than fear . Unfortunately , i had those elements in the same time ! wow :o

I spend quite a lot of time preparing this blog post as this is my first trial to write blog post in English . Maybe there are lot of mistakes , but at least , it's better to try . ceh .





Wednesday, October 23, 2013

nya .

okay sekarang giliran aku pulak cerita pasal kau muahaha habislah kau .

first time aku dengar cerita pasal kau was from ijan awal tahun ni . actually dia cerita kisah form 1 and 2 dia dekat aku dan aku pun cerita lah jugak . cerita yang ijan sampaikan pada aku tentang kau tak lah memberangsangkan pada zahirnya . haha . and from that moment lah aku just kenal kau , dan tidak terlintas di hati pada ketika itu se'kenal' hari ini , ceh . 

back then , and as you said lah , we know each other in a clumsy and childish circumstances which will make you laugh bila kau ingat-ingatkan . but seriously , aku macam dah lupa apa yang aku cakap , apa yang aku fikir , apa yang aku cuba sampaikan at that moment . tup tup dah kenal dah , haha . macam tak logik je kan ? don't take this to serious k , haha

then , kita jadi unofficial stranger for a few moments even though aku dah cuba nak buang gelaran tu . memasing jadi batu di tepi jalan , mengingatkan aku pada lagu batu daripada sweet charity . entah macamana kau , apatah lagi aku , selesa begini daripada dilanda kontroversi yang nonsense dan tak masuk akal . 

"apakah persahabatan berlainan jantina tidak rasional?" aku pernah baca satu artikel yang berhubung kait dengan masalah ni long time ago . dan aku boleh simpulkan , yang rata rata mereka mereka yang terlibat dengan benda ni will failed . i mean , one of them will fall to one another , which was then , will get friendzoned , sadly . 

tapi tak semestinya kita kena percaya that theory , kan ? aku pernah cuba ubah teori tu dengan someone else , tapi tak berjaya , aku tewas . now , aku cuba ubah teori ni dengan kau pulak , let's see haha . seems like aku dah menyimpang jauh dah ni , takpe aku takkan padam . baru suara hati yang original , ye tak ? haha poyo

back to the root , aku tak sangka yang aku di anggap as a friend even jasa aku tak lah sebesar dan selayak untuk digelar sebegitu rupa . apa je yang aku dah buat dengan kau , ha ? berbual pun tak bertemu , dah bertemu kita membatu . haha kan dah jadi pantun dua kerat :p

dan jika kau berharap yang aku letak kata kata harapan dekat final paragraph entry aku ni , maaf , aku tak sediakan . aku tak pandai dengan kata kata harapan ni . haha yang ni gurau k .




Sunday, October 20, 2013

jasa besar

actually beberapa bulan sebelum pmr , laptop 1 malaysia yang aku dapat masa form 1 was completely ROSAK dan tak boleh bukak terus .


dekat setahun setengah jugak aku dah di bagi amaran oleh windows yang hard disk laptop ni was badly damaged and sadly , aku ignore amaran tersebut even aku dah rasa kesannya ; bila bukak windows explorer , laptop automatically freezes , hangs and show up blue screen which is a bad imminent failure . banyak kali jugak windows suruh backup file sebelum memory hilang ,  tapi aku degil , aku tak buat pun . 


dan dekat setahun jugak aku ngadap benda kat atas ni setiap kali aku on power laptop . 'SMART hard disk failure' dia kata . tapi aku degil , taknak betulkan , aku gasak je laptop ni sampai barai jadi nya , tak boleh bukak terus . 


one day , aku bukak laptop and this thing appears . aku power off and power on balik semula . pun benda yang sama . bam , the end .


plus , bottom left corner of my laptop screen was badly damaged due to excess usage in my view. apparently,  it will continuously spread out to the other side of the screen if i used the laptop even more excessively . he's dead , jim .


inilah sticker 1 malaysia yang aku tanggalkan right after aku dapat laptop ni , haha . aku tampal sticker ni dekat situ dan masih di situ sampai lah sekarang . kenangan woo . 

it's not the dead end for the laptop actually , sebab aku boleh beli hard disk baru berharga lebih kurang rm 200 dan guna laptop ni macam biasa . but that isn't the point i really care sebab aku terkilan sangat yang data dalam hard disk aku hilang . forever . 

aku simpan dalam hard disk ni banyak gambar aku masa kecik kecik  , lagu alleycats high quality audio  , video gila gila dengan adik aku masa form 1 , video messi  , haha ,  and even masa birthday aku tahun ni , aku buat something special , aku senaraikan birthday wisher dari first sampai last siap dengan waktunya sekali in a document in the hard disk , sadly . aku banyak memori indah dengan laptop ni , aku happy , sedih , menangis , ketawa , bersweet-sweet , berskype-skype .... hmm , tertidur sama-sama , laptop ni lah yang jadi saksi . alahai ~ 

aku dah lama nak buat entry pasal benda ni tapi tak berkesempatan , and busy with exam eventually . on top of that , 'kehilangan' laptop tersebut tak berapa nak dirasai sangat dengan alasan , nak periksa and my sister has her 'own laptop lah sangat' hasil ihsan makdik . so aku boleh lah berkongsi dengan dia and at this exact moment , aku taip entry ni pun , pakai laptop yang satu lagi ni lah .

i'd even gone through a lot of physical changes along with this laptop . brruhhh

Friday, October 11, 2013

kadang kadang

aku perhatikan dan aku fikirkan tentang nama blog ni dan url nya , terdetik jugak di hati , macam tak sesuai and consist a big grammar mistake. Nota , then kecil . nota kecil ? Haha kalau di ulang ulang frasa tu rasa macam lawak pulak . Tapi tak kesah lah , sebab nama blog aku ni unik , lain daripada yang lain . Kadang kadang yang tak normal tu yang istimewa . Jadi jangan takut buat benda lain daripada yang lain . Ceh .

being normal is too boring .

Tuesday, October 8, 2013

PMR sudah tamat , dulu , kini dan selamanya

dan ketika rakan rakan sebaya aku seluruh negara were extremely happy after pmr was over and trying to express them on social network site , aku lebih memilih untuk meluahkan isi hati aku yang bercelaru kepada my one and only , nota alam maya aku , nota kecil aku . Even if blog di label sebagai laman sosial pun , tapi perhatian yang diberikan kepada blog tidak lah sehebat perhatian yang diberikan kepada laman sosial yang well-known dan tak perlu aku sebutkan lah . This kind of action will reduce the percentage of me labelled as attention-seekers , haha . Even laman sosial adalah hak masing masing , tapi aku tetap cuba untuk elak gelaran alam maya tu . Ah poyonya .

In certain circumstances , aku macam tak percaya yang aku dah 15 tahun dan dah menduduki pmr lagi ha. Time flies so fast , isn't it ? Tanda tanda kecil kiamat tu . But that doesn't really affects our journey in life , right ? "Kau buat benda baik , waktu terasa lama . kau buat benda tak baik , waktu terasa laju." Itu fakta psikologi yang pernah aku baca dalam sebuah artikel on the internet , long time ago .

Ketika pmr , terutama ketika bm lah , aku cuba praktikkan teori Bahasa Melayu Tinggi yang aku cuba gunakan dalam post post aku since several months ago . Alhamdulillah , manglish tidak mempengaruhi otak aku sangat masa periksa . Itu kertas dua lah . Untuk kertas satu , aku dah redha dengan keputusannya , sebab aku selalu cuai menjawab kertas satu . Dah lama dah aku cuba untuk ubah benda ni . I can't . Aku harap segala urusan penandaan , yang setahu aku dijalankan oleh mesin , dipermudahkan oleh Allah , insyaAllah.

Untuk subjek agama pulak , bukan riak tetapi aku memang melangkah dengan yakin time masuk ke dalam dewan . Mungkin semangat yang berkobar-kobar mengenangkan Cikgu Marina yang cuti bersalin dan keputusan test agama aku yang boleh dikategorikan sebagai konsisten mendorong aku untuk menjawab exam agama pmr dengan semangat yang penuh yakin dan jitu ! *wohoho* Memang takdir Allah agaknya , bab yang aku baca ditanya dalam exam . Actually , aku tak baca pun semua tajuk . Aku pun tak tahu kenapa . Malas yang melampau agaknya . Dengan dorongan instinct dan a little bit of magic elements , urusan menjawab aku dipermudahkan . 

Kerisauan aku terhadap keputusan subjek english aku membuak-buak sebenarnya .  Occasionally , terdetik jugak lah di hati kecil aku ni apa lah yang aku jawab in paper 2 . Apa yang pasti , arahan bahagian A buat aku hilang fokus dan 'lost' for a few precious minutes . Time tu , aku rasa nak tergelak pun ada sebenarnya sebab aku tak sangka yang aku 'lost' ketika pmr dan surprisingly aku tak pernah rasa perasaan sebegitu time test test sebelum ni . Aku jadi kalut dan tak tentu arah , and was then , memberontak secara psikologi , dengan menulis whatever idea and things yang terlintas dalam otak aku . "ARTIKEL" . Trauma aku dengan 
frasa tu .

For Geography , permulaan exam  disinari dengan sedarnya aku bahawa soalan yang diberikan , aras rendah based on the position of small black bar on the left side of the paper if it is unopened , and that theory , aku gunakan sampai lah ke kertas exam yang terakhir . Ternyata memang tak silap lah . Soalan yang aku dapat , tak lah dikategorikan sebagai senang , tapi , boleh lah ~ . Aku yakin , aku dah buat yang terbaik . Ceh. A weird thing about me when i was answering the question was suara Cikgu Hubaidillah terngiang-ngiang di telinga aku , haha . Sesetengah soalan aku baca dengan suara Cikgu Ubai , in occasion . "Penangan Ubai" hahaha

Now Science , aku menduduki exam selepas 3 hari berhempas pulas membaca and skimming through all the science notes and formulae. Ceh . The same goes to History subject. Aku gelar hari Sains dan Sejarah ni hari maut sebenarnya sebab dua subjek ni lah yang selalu jadi aral yang melintang untuk aku mendapat result yang lebih baik . I've got nothing to say about Science because soalannya basic dan bagi aku , siapa yang baca buku , dapat lah jawab , terutamanya kertas 1 . Ada several question in paper 2 yang aku dah tau salahnya . Contoh yang paling senang aku ingat , tentang plasenta . Aku dengan kurang bijaknya menyatakan struktur tersebut sebagai , jalinan kapilari darah . Aduhai . Dear myself , why you let yourself down ? :/

Soalan subjek Sejarah pulak banyak yang mengelirukan dan malangnya aku tak sempat nak menghabiskan pembacaan tajuk form 3 yangmana memudharatkan diri aku . Why ? Because those several topics about Sabah and Sarawak's Reaction lah yang banyak , hampir 10 soalan tak silap aku . So much so , aku gunakan teknik hentam dan logik akal yang membantu jugak kekadang . KEKADANG. Plus , aku cuba seimbangkan bilangan gred jawapan supaya setiap bilangan setiap gred hampir dengan 15. Mungkin teknik ni tak berapa common sangat . Ekh ? 

Last day , Math dan KH , meringankan beban pembacaan lah . Untuk Math , Alhamdulillah , tiada masalah bagi aku , kertas 1 dan 2 . Iman , as always , time dapat kertas 1 buat muka dan bagi signal soalan 'sayur' . But in the other hand , apa yang aku pasti , nombor 3 kertas aku dah confirm salah , haha . Pasaipa ? Faktor kecuaian dan over-confident . Tak baca soalan betul betul . Hafiz , hafiz .

And last paaayyyperrr , KH . Beberapa minit sebelum exam bermula , insiden sakit perut melanda diri aku . Alhamdulillah , aku berjaya mengatasi insiden tersebut hasil dorongan rakan rakan , hahahaha . Time exam pulak , mungkin aku je kot , atau orang lain pun pening kepala and ngantuk time jawab soalan . Mungkin sebab perasaan excited nak 'merdeka' lah kononnya atau mungkin kerana kepenatan otak menjawab soalan math sebelumnya . Hm possible . Nevertheless , aku menjawab dengan tenang dan penuh hemah *amboi* untill about 15 minutes before exam was ended , kehadiran pelajar pelajar sekolah lain and even sekolah sendiri dengan 'ekzos pmr' nya  di tepi dewan menggangu konsentrasi *lol* . Mana taknya , mereka me... alah tak payah lah aku taip , dah tau kan , hahaha .

Sebenarnya aku tak melangkah masuk ke dalam dewan sepanjang 4 hari peperiksaan berbekalkan ilmu yang aku ulangkaji di rumah je , ulangkaji saat akhir di tepi dewan sedikit sebanyak membantu aku ( kami , dan mungkin kita actually ) menjawab soalan . Sebab lebih ingat , kan ? Even ulangkaji nya sikit je , gelak nya je yang terlebih-lebih , apa yang pasti , aku dapat 'precious moment' dengan kawan kawan :') aduhai sentimentalnya .

Perjalanan 4 hari kalau nak di compressed jadi satu entry memang panjang berjela lah . Ni aku dah ringkaskan gila gila dah ni . Apa yang aku pasti , mood exam aku belum habis sebab kebanyakan ayat dalam post ini pun aku gunakan 'ayat exam' and maybe korang yang baca pun menyampah , but nevermind. Apparently , and hopely , keputusan pmr aku kena cemerlang . No doubt . Aku tak sanggup nak hampakan harapan orang yang berharap dengan aku .

Semua calon dapat 8A InsyaAllah . Sama sama kita doakan :)

Saturday, August 3, 2013

Terima kasih semua .

Alhamdulillah , dengan limpah dan kurniaNya , aku berjaya mengharungi Trial PMR 2013 yang hanya berlaku seumur hidup aku . Tapi perkara yang sentiasa bermain dalam minda aku ialah peperiksaan besar sebegini tidak dianggap sebagai suatu yang 'besar' oleh pelajar even guru pengawas yang berada di dalam dewan . Dengan pengawasan yang tidak begitu teratur , kemas dan tegas , pelajar mudah mengambil kesempatan ini untuk membangkitkan dan menghidupkan satu pepatah Inggeris dalam diri masing-masing yang berbunyi " Sharing is Caring" ketika menjawab soalan :3



Alhamdulillah , aku sudah pun berpuasa selama 24 hari , dan hari raya pun dah nak dekat dah ni . Masing-masing apa lagi , tersengih gembira lah kerana cuti raya pun dah bermula . Sedih pun ada lah kan sebab Ramadhan tinggal 6 hari je . Kan ?

Alhamdulillah , pagi tadi aku dapat kad raya awal dari someone and 'kertas raya' from some'other'one too. I'm not sure to mention who are them . But nevermind . Here are some pictures of the card . And the 'paper' too .


dia punya sampul :) masa mula mula nampak dah nervous dah . haha



dalamnya ada kad raya :D "satu ingatan yang ikhlas" tuu



"Waalaikumsalam . Selamat Hari Raya :D aku dah lama maafkan kau okay . Aku pun mintak maaf jugak tau , ye lah , aku kan menyakitkan hati :p Aku puasa cukup . InsyaAllah :) Nanti aku datang je tau , tak masuk pun . haha . Salam aidilfitri :D


Aku reply kat sini je boleh kan ? haha aku takde duit lah nak beli kad raya lepas tu pos dekat kau :p Aku nak ucap terima kasih tau untuk semua ni . Aku hargai sangat . *jeles tulisan lawa*



Plus , terima kasih untuk birthday present aku haritu . I appreciate it :) eh ada nama kau lah . haha


Sekali lagi , terima kasih . Aku terharu :'D

Next , 'kertas raya' from another person. Taknak mention nama. Pandai pandai lah baca k :p



If you are reading this , aku tak kisah apa orang kata , yang penting aku hargai sangat this little thing. Terima kasih :') speechless k speechless . haha . 


Alhamdulillah , masih ada yang care pasal aku . 





p/s: For anyone yang terdetik di hati nak kirim kad or whatever , kirim lah ya . Amboi ~

Sunday, July 28, 2013

Oh , stop it you T.T Not again .

To be honest , dah dekat setengah jam aku mengerah keringat otak aku ni memikirkan macamana nak mulakan post kali ni . Pelik rasanya sebab selalunya tangan aku ni lincah je menaip , yelah , otak pun dah serabut , tangan pun tak tentu arah . Tapi kali ni, rasa macam lembab pulak jari jemari yang persis skeleton ni . Not sure if aku tersilap makan ke masa berbuka tadi sebab aku makan bubur lambuk bazaar beteng macam selalu :/ Ah haa , siap pun muqadimah post ni . Kacang .

Tapi yang aku pasti , me and her meaningful otp conversation tadi adalah salah satu faktor mengapa aku jadi begini . Aku betul betul tak sangka yang aku dah luahkan weird complicated mixed feeling yang sekian lama terbuku dalam hati aku . Apa yang nak disesalkan , aku bukan orang lain . Kan ? Tapi kenapa kau tak beri respons ?  Was i Friendzoned at this exact moment ? Like oh what a mess .

Bila difikirkan balik , sampai bila aku nak berlindung menyembunyikan sesuatu daripada kau seperti yang kau telah syak dari dulu . Aku masih tak cukup haru lagi bila kau tak beri respons , but that shedding a tear moment when you said like "Let's forget what you've said and what i've heard , let's move on to the next topic!" You know what , there's one little phrase in a song rolling and rolling all over again in my mind which sounds like Patah Seribuuuuu Hatikuuu ... and that really describes my feeling . Oh how dare you .

Aku dah terlalu jujur rasanya setakat ni . But nevermind.

It's okay kalau kau speechless sebab aku tak pernah sejujur ini , memandangkan kau lagi suka orang yang straight to the point , tidak berkias dengan ayat ayat yang commonly spoken out by desperate guy a.k.a pickup lines . Well , aku tak straight to the point , neither use pickup lines , i try to be honest by act . Walaupun ramai yang cakap yang aku ni good in acting , good in facial expressions , etc , tapi untuk apa aku berpura-pura ?

And as you said , people around you said that you were blind . Aku cuba menyebelahi otak aku untuk berkata tidak tentang rasionalnya kenyataan tu , tapi hati aku lagi kuat . Strong enough to say "yes , you are" . Sorry dear . Rasanya terlalu kejam untuk aku menyatakan sebegitu kepada kau tadi . Tapi , kau pun tau aku ni tak sempurna , tak boleh fikir secara rasional bila bercakap secara spontan . With you.

Aku cuba berpegang pada prinsip 'cinta tak harus memiliki' yang mungkin sudah di telan zaman . Bohong lah kan kalau cinta tapi nak tengok dari jauh je kan ? Bohong lah kalau cinta tapi tak hendak berada di sisi kan ? Bohong lah kalau cinta tapi errr entah takde idea lagi . Ingat puisi ke apa .

Haha , terlintas jugak di minda aku macamana reaksi kau jika kau baca post ni dan faham apa yang aku cuba sampaikan . Beribu ampun aku pohon terlebih dahulu . Aku tak mampu nak karang kata-kata yang sebegini panjang dalam otak aku tadi .  Jadi , medium apa lagi kalau bukan nota kecil aku ni yang jadi mangsa . Kasihan .

Aaannndd last but not least , adakah kau sedar yang kau membolakbalikkan hati aku , seperti biasa , sekali lagi ?





Sunday, July 14, 2013

Indah khabar dari rupa

Selepas berhempas pulas aku baca cerpen Tempang antologi novel Tingkatan 1 di depan kawan kawan aku ketika kelas tambahan yang pada awalnya dijadualkan sampai pukul 9 pagi tadi , aku bertandang ke rumah sahabat sekolah rendah aku dulu , sahabat yang boleh dianggap musuh ketat tetapi bersaing secara sihat . Bersaing secara manja dan terbimbing . Muhammad Zulqarnain bin Sujud . Well-known kerana kegeligaan nya dalam bermain catur , kepetahan , kepimpinan dan etc yang membuatkan sifat bersaing aku tercabar . Well , he got almost everything . 

Ramai kata kami kawan baik dulu ketika sekolah rendah . Hakikatnya , aku sendiri pun tak dapat beri kata putus . Dia inspirational . Tapi tak boleh lawan sifat ke'inspirational'an teacher Rosmawati , cikgu Math aku darjah 4 dan 5 . Mereka berdua datang seiring , 'mencabar' aku secara drastik . Aku tak tahu lah apa nak jadi dengan diri aku kalau Allah tak utuskan mereka untuk berada dalam kisah hidup aku . Tentu aku dah leka dan lalai . Ya Allah , betapa indahnya perancanganMu .

Back to the main point , at first , Zul berhasrat nak tengok buku karangan BM aku selepas selesai solat Jumaat , 12/7 . Realitinya , hati aku nak je menolak permintaan dia , ye lah , karangan aku pun bukan bagus mana . Plus , bahan belajar dan rujukan yang aku peroleh dari 'yang dikasihi' Cikgu Junaidah pun tak lah setanding bahan belajar Zul di sekolah nya , SMAKJ , Kluang . 


tweet aku tepat pukul 10:17 pm waktu tempatan :p


As we can see in my tweet , the word 'cemburu' is there ! Ya , keadaan yang dirancang pada mulanya , berubah sama sekali moment after aku tengok bahan belajar yang dia gunakan . Aku yang pada mulanya , ingin dijadikan tempat bergantung harap oleh Zul untuk dapat sumber yang lebih 'Bombastic' dari apa yang dia miliki , tak kesampaian . Aku yang akhirnya cemburu + terpegun melihat buku rujukan dan bahan belajar Zul . So much so , aku lah yang menebalkan muka menyalin apa saja yang tercoret dalam buku Zul . 

To make things clearer , aku bagi contoh paling mudah ; penanda wacana . Kalau di sini , di sekolah kesayangan aku , untuk memulakan karangan , aku didedahkan dengan frasa seperti 'dewasa ini' , 'sejak belakangan ini' , 'kebelakangan ini' 'marcapada' dan yang paling panjang pun 'dalam meniti arus pemodenan ini'. Tetapi di sana , di SMAKJ dan maybe sekolah 'advanced' yang lain , frasa yang paling pendek pun ; 'dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini' and so on sehingga lah yang paling menarik perhatian aku ; 'dasawarsa ini di mana sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia , kita acap kali tersentak oleh pelbagai permasalahan sosial yang beronak telah dicetuskan oleh' . Can you imagine satu frasa yang terdiri daripada 35 patah kata adalah penanda wacana ?

Itu baru satu pecahan kecil dalam BM , belum peribahasa , tatabahasa , etc . Tak lupa jugak subjek yang lain , English , Math and so on . Mengejutkan jugak bila tahu yang dia belajar 21 subjek dalam jurang waktu yang sama dengan aku . Mestilah kena geliga , kalau tak , memang terkapai kapai lah di pintu pagar sekolah , merintih ingin pulang dengan alasan , homesick . How they survive agaknya ek . Ilmu sahaja yang berada dalam minda dan hati mereka, including Zul of course .

Sedangkan ilmu aku ? Indah khabar dari rupa .












Friday, June 28, 2013

Hiperbola

'Hari bertemu pelanggan' sepatutnya ditukar kepada 'Hari mendedahkan sikap pelajar di sekolah kepada ibu bapa' . Ah , bengang sungguh aku tadi di malukan sebegitu rupa . Tentu Mama pun rasa yang sama . Aku takde niat pun nak kena servis dalam keadaan macam tu . Macamana lah kalau Abah ada sekali tadi . Tentu telinga aku ni dah dimamah bebelen mereka berdua .

Firstly , how in earth that Cikgu Norzilah boleh ada sekali tadi dengan Cikgu Junaidah masa Mama datang , dah tentu lah double-mouth complaining menambahburukkan lagi keadaan tadi . Tak adil . Rasional nya mungkin untuk menjimatkan masa , dan mungkin berkesan ; kelas lain penuh , kelas aku kosong takde orang . Tapi kalau nak jalankan sistem sebegitu , kena lah dari mula , dari mula bukak pagar sekolah . Dan sepatutnya setiap kelas , ada dua guru yang menyambut ibu bapa . 

Then , as predicted , mereka suruh aku besarkan tulisan . Halus sangat katanya . Sampaikan pakai cermin mata pun tak nampak . Terlalu kecil . Nak jugak aku menafikan apa yang mereka cakap , sebab takkan lah tak nampak ? Mungkin faktor usia mempengaruhi jugak , tapi kalau sampai ke tahap tak nampak tu , rasa macam tak munasabah .

kecik sangat ke ?

Even worst , and as predicted aswell , mereka complain tentang 'kepetahan aku dalam berkata kata di dalam kelas' . Ah , aku mengaku aku memang kuat bersembang . Aku bersembang pun bukan perkara nonsense . Aku tahu apa yang aku cakap kan , apa yang aku bualkan . Ish cikgu cikgu ni .

Jadi itu saja lah masalah aku yang diperbesar besar kan pagi tadi . Benda yang lepas , biar lepas . Ni yang nak suruh Abah sign slip keputusan aku ni ha lagi satu masalah . Aku dah penat lah tiru je sign Abah . Takkan nak buat dosa je kan .

Sunday, June 23, 2013

Well , you should start .

Baru je tadi aku baca satu artikel tentang kehendak . Kehendak dan keperluan actually . Tapi apa yang aku nak tekankan dekat sini ialah tentak kehendak dan kemahuan . Boleh dikatakan nafsu dunia , yang kadangkala kita je yang anggap benda tu sebagai keperluan , walaupun hakikatnya , ia kemahuan .

Kehendak seseorang tuh sebenarnya bergantung kepada diri orang tu sendiri . Kewangan faktor utama . Tapi ada jugak yang kehendak dia tak berhubung kait dengan wang yang dia ada . Ye lah , melihat orang lain dengan benda benda mewah , mahal pada zahirnya , tentulah cemburu . Tapi cemburu tanpa penghujung bukanlah satu jalan penyelesaian .

Aku ? Pelajar sekolah . Keperluan aku tak lah seluas keperluan orang dewasa pada jurangnya . Tapi kehendak aku banyak , walaupun duit aku tak lah banyak mana . Tapi sekurang kurangnya aku hendak , aku mahu dan aku berusaha untuk dapatkan benda tersebut . Contohnya , bila kredit aku habis , aku tak duduk diam mengharapkan orang belikan untuk aku ,  tak mengharap kredit akan bertambah sendiri , tak berharap service provider berbuat baik , menyedekahkan kredit kepada aku . Tidak . Aku langkahkan kaki aku yang berat dan malas ni , aku start motor , aku pergi ke kedai , menebalkan muka aku kepada akak yang menjual dalam premis kecil tu , dan aku beli .

Sama lah jugak macam benda benda lain sebenarnya . Aku cuma hairan dan kasihan dengan orang yang tidak berusaha untuk mendapatkan apa yang dia nak . Menunggu itu perkara biasa , tapi menunggu untuk perkara itu terjadi , tanpa titik peluh sendiri , sia sia . Lain lah memang ada orang yang cukup kisah dengan kita , sampai dia menjadi pak turut merealisasikan kehendak kita . Wah untungnya

Itu kehendak kepada objek , perkara , dan benda bukan hidup . Lain pulak cerita kalau kehendak kita ialah benda hidup atau lebih senang dikatakan sebagai orang lah . Orang . Manusia . Ish cinta lah senang cakap . Apa yang perlu kita buat ? Duduk diam mengharap ? Atau tonjolkan diri menebalkan muka berterus terang ? Berkias sehingga orang tu faham ? Itu persoalan yang besar yang aku sendiri pun tak mampu nak buat . Sebab aku pun sedang menunggu seseorang . Ceh

Sekurang-kurangnya aku dah berusaha , bagi aku . Tak tahu lah bagi si dia . Aku dah berkorban banyak untuk dia , duit aku , masa aku , masa depan aku , ah kejamnya kau . Kejam yang manis . Bitter truth . Sepahit mana pun penantian aku , aku tak pernah penat mahupun lelah walaupun jerebu di kawasan aku ni dah makin teruk . Eh ?

So kesimpulannya di sini ,  if you want someone , well , you should start :)

Friday, June 21, 2013

Risau

Bayangkan berbulan bulan aku membuat persediaan untuk pertandingan futsal esok , dengan kawan kawan aku yang over-excited , jerebu pulak melanda . Kalau dibatalkan , memang hancur luluh hati aku . Kaki aku ni , dah gatal nak jadi top scorer tournament tahun ni tau tak ? Ceh

Semalam Amirul cabut undi group draw dekat sekolah . Kelas aku satu group dengan kelas 3C , 3I dan 4F . At first , bila tahu kelas form 4 cuma satu dalam group kitorang , aku dah bersyukur dah , tapi tak sampai ke tahap sujud syukur lagi . Malangnya , kelas yang dalam group kitorang semuanya hebat hebat belaka .

Budak kelas 3C , aku dah tahu siapa pemain nya , Dinie , Abrar , Ezzwan , Fitri , Nabil , Fuad dan Ajiq . Dan aku dah selalu sangat main futsal dengan mereka mereka ni . Tak dapat aku nafikan , semua lincah lincah dengan pelbagai skill yang mengelirukan , hadang lah sekental mana pun , tetap dapat lepas , terutamanya si Ezzwan . Gerun .

Budak kelas 3I , aku tak tahu langsung siapa budak kelas diorang , at first aku dah ingat ini pasukan ayam dan cikai cikai je , tapi dengar cerita yang mereka ni bukan calang calang . Wah . Harap harap semua amatur lah , senang sikit kelas aku nak menang .

Budak kelas 4F , pasukan pilihan orang kata , at least aku tak kata . Itu yang penting . 'Apai' , nama yang disebut sebut , sebagai ayam tambatan , harapan , tonggak , anak emas , kelas 4F , walhal aku pun tak tahu siapakah 'Apai' tersebut . Tertawa sedikit juga aku bila pertama kali mendengar nama nya , yang mana persis dengan makanan kegemaran Abah , 'Tapai' .

Bagi sesiapa yang membaca post ini , pada malam ini , doakan yang terbaik buat pasukan aku , yang nak berjuang esok ni . Harap harap nya hati korang itu hati emas , terdetik nak doakan aku . Ni bukan paksaan , serius .

Melalut .

Thursday, June 20, 2013

How to be a novelist ?

Memandangkan dah dua orang request aku suruh buat novel , terdetik lah jugak hati aku nak ambil tahu bidang kreatif ni . Not a bad idea actually , isn't it ? Menulis panjang lebar , di baca orang kebanyakan , di hayati , di gemari , di kenali , wow jauhnya aku berangan .

Maka aku gunakan lah enjin carian yang aku bergantung harap , si Google sorang tu , aku cari lah , apa yang kena mengena dengan bidang pernovelan , ideologi , pemikiran , cara kerja , kehidupan , kerja keras seorang novelis professional .

Mula mula kena ada nama yang menarik sebagai nama komersial . Kalau rasa nama sendiri tu tak cukup menarik perhatian , boleh reka sendiri , for me , if I was working in this novelling career , i will remain my name . Hoho berangan . Tapi seriously nama sendiri dah cukup unik .

Then , kena buat draf , watak baik dan jahat , watak antagonis dan protagonis , dan macam macam lagi lah yang sejujurnya membuatkan aku pening . Belum tatabahasa , susunan ayat dan some other things yang buat aku bertambah pening .

Tapi kalau seseorang betul betul kerja keras nak martabatkan dunia pernovelan ni , dia wujudkan satu yang lain daripada yang lain , confirm dia dapat highlight among the others. Memang kalau dah dikenali dan karya novel tu sendiri menarik , memang untung lumayan lah .

Macam ada seorang novelis yang popular tahun 90 an , Ahadiat Akashah , yang di agung agung kan makcik aku seorang tuh , novel beliau best best belaka , katanya . Dah lah dikenali , novel nya popular , siap di adaptasi kan novel nya jadi sebuah filem , Lagenda Budak Setan . How I wish i could be like him .

Lastly , kalau dah rasa ready nak berkecimpung secara rasmi , boleh hantar manuskrip novel ke penerbit buku like Buku Prima , Alaf 21 and some others .

So the question is , adakah aku yang malas ni nak buat novel ? Err that's hard .



Inspirasi

Aku sering menjadikan seseorang itu sebagai inspirasi atau idola . Tapi aku tak sedar , yang idola aku tu pun seorang manusia , insan biasa , tak lari dari kesilapan . Sedangkan idola aku itu sendiri pun tidak tahu yang dirinya dijadikan sebagai inspirasi .

Tapi alangkah bahaya nya jika aku , yang serba serbi kekurangan ni dijadikan sebagai idola atau inspirasi hidup seseorang . Kemungkinan tu agak rendah sebenarnya , tapi mana lah tahu . Memandangkan dah ada dah yang cuba menggunakan teori Bahasa Melayu Tinggi yang aku baru luahkan dalam post sebelum ni .

Macamana kalau satu hari nanti , ketika aku dah jadi ketua satu organisasi kecil misalnya , aku buat silap , tentu nya kesilapan aku itu menjadi satu ikutan . Bertambah tambah lah dosa aku . Gusarnya hati bila dikenali dan dipercayai .Oh dunia ~

Titisan suci

Kalau dulu ketika aku kecil , aku terapkan dalam hati aku bahawa orang yang menangis adalah insan yang lemah...

Bila aku meningkat dewasa , aku baru sedar yang aku makin banyak menangis . Sekolah rendah , aku jarang menangis , ada pun ketika di umumkan result UPSR . Aku menangis . Menangis dalam kegembiraan selepas titik peluh aku belajar terbayar juga , menangis dalam kesedihan tidak dapat berkongsi result yang sama dengan rakan rakan lain yang kurang bernasib baik , menangis mengenang dan memikirkan wajah parents aku ketika mereka tahu keputusan aku . Ah

Bila aku jejak sekolah menengah , aku jarang sangat menangis , menangis di atas sejadah lagi lah jarang , kurang pendedahan , kesedaran aku berkurang , ego aku meninggi , aku kononnya jadi lebih kuat , gah , tapi lemah hakikatnya . Tahun lepas , 2012 , aku dah mula menangis , menangis mengenangkan hidup aku yang tak terurus ni , dengan amanah dari Abah yang begitu besar , aku rasa aku lemah sangat , aku menyimpang jauh dari landasan yang aku harapkan . 

Tahun ni , 2013 , aku baru sedar yang aku banyak kali menangis , tapi menangis di luar sedar , bukan kerana kesakitan fizikal , tapi kesakitan emosi , jiwa aku yang lemah ni , di tekan dengan masalah yang aku tak mampu nak tahan lagi . Menangis kerana cinta duniawi , cinta ukhrawi , dan cinta sia sia . Aku gembira aku  menangis , lega hati lepas menangis . 

Terdetik di hati aku nak taip post ni pun sebab baru je sebentar tadi aku baca satu artikel tentang para sahabat Rasulullah yang mudah menangis , menangis kerana takutkan Allah , menangis ketika membaca Al-Quran , menangis kerana kekayaan , menangis mengenangkan nasib selepas mati . Bayangkan sahabat seperti Umar bin Al-Khatab yang gagah perkasa dengan sifat kesatriaan nya menangis sejadi jadinya selepas membaca Surah Yusuf ayat 86 . 

Dan kerana itulah aku tidak malu mengaku yang aku selalu menangis , dan menangis .

Kalau dulu ketika aku kecil , aku terapkan dalam hati aku bahawa orang yang menangis adalah insan yang lemah... namun sekarang aku sedar , orang yang menangis adalah orang yang kuat , menangislah .






Martabatkan Bahasa

Mungkin agak janggal untuk aku menulis post di blog nih dengan Bahasa Melayu Tinggi dengan tatabahasa yang cemerlang . Tapi insiatif aku ni , dapat lah menambah baik kemahiran berbahasa melayu aku yang tak berapa nak baik ni , seperti yang selalu diperkatakan oleh Abah .

Aku tak lah terlalu obses untuk menulis sampai "tak" jadi "tidak" , "ni" jadi "ini" dan 'sinkop' yang lain yang aku tak ingat ( dan malas nak taip ) . Dan aku tak lah menggunakan bahasa melayu penuh dari muqadimah hingga ke habis post . Aku praktikkan Manglish , tetapi yang light light je lah . Kalau berat sangat , teruk jadinya nanti . 

Aku pun ingin juga meng-improve bahasa inggeris aku yang masih amateur ni . Bahasa inggeris pun nak kena perkukuhkan , kalau boleh sebenarnya , aku nak belajar bahasa cina , india dan bahasa bangsa bangsa yang lain yang duduk di negara multi-racial ni . Cuma , malas .

Sekurang-kurangnya dengan teori aku ni , aku tak sia siakan masa aku di blog ni , menaip tidak mengikut tatabahasa dan ejaan yang betul . Sounds funny , right ? Tapi ini lah cara yang aku ada untuk aku mengalihkan persepsi aku terhadap internet kepada sesuatu yang lebih berilmiah . Memandangkan ketagihan aku terhadap internet sukar di bendung , aku guna lah ketagihan tu untuk sesuatu yang lebih berfaedah . 

Penyampaian yang mudah di baca juga menjadi inisiatif aku ketika ni , walaupun pembaca blog aku ni , dua tiga kerat je , tapi kalau mudah di baca , blog aku mungkin di label 'loveable interface' . Yang bagi aku sukar nak dapat , serius . 

Dan yang pasti , aku tak akan , tak akan , tak akan , gunakan bahasa yang dirosakkan yang well-known as Bahasa Rempit atau yang sewaktu dengannya , seriously i really want to know the person who came up with this terrible idea , only if killing isn't a sin , i would have do that , muehehehehe , just kidding :p

Jika teori aku ni tak berkesan , aku redha . Yang penting , Hafiz dah berusaha , ya Abah .
 

Natural Disaster

"Jerebu"

Perkataan yang tak lekang dari mulut mulut orang Johor , Melaka dan Selangor dan tak lupa juga Singapura setahu aku . Aku yang berada di Parit Raja , Batu Pahat ni , menanggung kesan kebakaran hutan di Sumatera , Indonesia .Tanpa tanda atau amaran , benda alah ni datang dengan pantas , dan kian teruk .

Aku sebagai pelajar sekolah , terpaksa lah mengharungi hari hari di sekolah , menghirup udara merbahaya yang penuh dengan debu dan sisa pembakaran . Seriously at first , terdetik jugak kat hati aku , takkan lah pihak sekolah duduk diam je tak buat tindakan , ye lah , dah macam dekat Cameron dah Parit Raja ni , takkan lah nak duduk pastu rilek macam takde pape berlaku .

At last , GPK HEM announce cuti . Cuti berganti . Kejam . Tapi aku tetap bersyukur lah , tak payah lah aku nak bangun pagi meredah jerebu yang memualkan perut kecil aku ni di sekolah sambil belajar . Aku taknak korbankan kesihatan aku . Aku tau risiko jerebu , matapelajaran Geografi ada mengungkap hal hal jerebu ni , aku ingat dekat bandar bandar besar je ada jerebu , rupanya kampung aku ni , kampung yang dulunya sebuah hutan , di landa jerebu .

Tapi , pihak sekolah tak lah berdiam diri actually , diorang dah pun tegaskan pemakaian mask hidung dan mulut ( well aku tak tau apa istilah untuk mask tuh ) , cuma bebudak je ngengada taknak pakai , bajet hidung dah bagus je kan , sedut je semua debu debu kotor tuh , degil , and the sad part is , i am one of them . Degil tak bertempat sebenarnya .

Bawah ni gambar halaman rumah aku yang penuh dengan pokok pokok hijau yang dah diselubungi debu kotor . Tak nampak sangat lah kot 'kejerebuan'nya , maklumlah kamera handset , 2.0 megapixel je , murah la kot , pakai keypad , sekarang semua nak touch lah katakan , aku je yang ketinggalan . ( pokai actually )




Ketika di umumkan esok cuti , kerana jerebu yang makin teruk , semua meneriak kegembiraan , "Yes!" disusuli dengan "Woohoo , cuti !" , dan ada juga yang merungut kerana cuti ganti , namun aku terfikir , diorang tak risau ke yang jerebu nih Natural Disaster yang boleh membunuh ? Tak risau ke ? Atau pura pura tidak ambil tahu ? That's the question .


Wednesday, June 19, 2013

Mixed feeling

Aku pun tak tahu nak luahkan macamana perasaan aku ketika ni . Nak menangis tapi tak boleh , nak ketawa macam tak patut . So aku pendam je lah perasaan aku yang berkecamuk nih . Membaca post reaction kau lepas baca post aku tuh membuatkan aku rasa serba salah . Rasa macam aku ni kejam sangat je . Walhal aku dah nekad .

Sukar nak percaya lepas berbulan lamanya aku tak update blog , dan lepas je aku update , kau dah baca . Something surprising at first , tapi aku kenal engkau . Sebab tu aku yakin kau akan baca post aku tuh jugak , dalam waktu terdekat . Takkan lah ketika jurang waktu ketika aku tak update tuh kau bukak je blog aku nih ? Wow

Dan lagi satu , aku tak sangka yang aku dah buat kau menangis . Sekali lagi . Aku mintak maaf awal awal kerana kedegilan aku yang menyedihkan kau ni . Aku betul betul terpaksa .

Saturday, June 15, 2013

Kalau aku tiada

Sebak nya hati aku bila kau cerita peristiwa hitam kau tu dekat aku . Laju je air mata aku mengalir time kau cerita , aku pun terkejut sebab aku dah lama gila tak menangis , *actually tak lama mana pun , hari tuh baru nangis* , haha , tapi seriously aku tengah risau gila gila dekat kau sekarang nih . Kalau dulu aku cuma ingin tahu apa yang kau sedang buat , atau dah makan ke belum :p tapi sekarang aku risau kan keadaan kau , risaukan sifat mengatakan tidak pada sesuatu yang tidak rasional .

Berat jugak hati aku nak menyalahkan kau dalam hal hal macamni , ye lah , kau kan perempuan , lembut , bak kata kau jugak lah kan , tapi kau memang dah ditakdirkan untuk menarik perhatian orang  . Aku tak nafikan yang orang akan pandang kau bila kau berjalan , siap tegur tegur manja lagi tu ha . Ye lah , kalau nak dibandingkan dengan orang lain , hiba hati tak di pandang orang , sedangkan kau , kau tak panggil pun orang tengok .

Aku tau kau baik , aku tau kau boleh bezakan yang mana baik , yang mana buruk . Tapi itu tak menjamin jugak sebenarnya , kalau orang di sekililing kau tak baik pun tak guna jugak , mungkin pergaulan atau pertuturan kau yang kau tonjolkan itu , bagi kau normal , tapi bagi orang di sekililing kau ? ada ke diorang nak menyiasat or menyelidik apa sebenarnya isi hati kau ? apa perbualan kau ? diorang hanya judge kau hanya guna mata di kepala , bukan mata hati. Celik tapi buta hakikatnya .

Aku bukan nak bajet baik dengan kau , tapi siapa lagi yang nak nasihatkan kau dalam hal hal macamni ? Tak tau lah kalau berderet lagi yang boleh kaunseling kau agar menjadikan hari esok lebih baik dari hari ini . Aku cuma buat apa yang aku termampu , yang bagi aku sudah cukup untuk aku gambarkan dalam bentuk keprihatinan. Yang maybe dah pupus sekarang nih , tapi aku cuma bangkitkan sifat tu , untuk kau , ya untuk kau .

Aku bersyukur sangat tahun ni kau dah buat perubahan yang agak ketara , bagi aku lah , tapi mungkin tak bagi orang lain . Diorang tak tau kisah sebenar hidup kau an , tak adil lah kalau diorang nak label kan kau dengan gelaran yang silly , bagi aku . Sekurang kurangnya , kau tak lah seperti dulu , yang aku tak boleh gambarkan perasaan risau yang menggunung dalam hati aku ketika itu , yang kian merudum sehingga lah kau cerita peristiwa hitam kau , perasaan tu datang balik , mencanak canak . Sukar di bendung . Cuma , aku tak luahkan dalam bentuk zahir . Hanya Yang Maha Mengetahui saja yang tahu perasaan aku .

Aku risau , aku kisah , dan aku sentiasa perhatikan . Aku tak pernah jemu , walaupun hakikatnya , aku tak pasti samada kau sedar atau sebaliknya yang aku terlalu risau kan kau sampai hidup aku pun tak terurus . and here it is the question . Kalau aku tiada ?






Sunday, June 9, 2013

Sampai bila ?

Aku tahu kenangan kita banyak , aku pun tak boleh lupakan , dan aku pun tak pernah lupakan kau , lupakan lah hasrat kau nak lupakan aku tuh , aku tau , kau tak boleh , aku tak tau actually , aku cuma rasa . maklumlah aku mana pandai baca isi hati orang ni kan .

Mungkin kau masih tak faham dengan pendirian aku menolak kau bulat bulat tanpa bukti kukuh , tapi aku tak boleh nak terangkan , aku keliru , aku sendiri tak mampu nak tanggung perasaan nih , tergantung di situ tanpa ada hala tuju . 

Memikirkan tentang kehidupan aku , masa depan aku , perjalanan hidup kita yang berbeza , langkah menuntut ilmu yang agak jauh prasarana nya , aku terpaksa memegang kata kata bapak aku , yang harapan nya setinggi gunung , kasih kepada seorang anak agak berbeza dengan kasih yang lain . Aku kena jaga diri , aku taknak di label anak buat malu keluarga .

Aku tau kau masih disitu , masih 'mengintai' dengan penuh harapan , tapi aku tak mampu , aku ni tak sempurna , lemah , susah nak kawal diri , dan kekadang bertindak tak ikut otak , yang terus terang aku cakap , boleh mendatangkan mudharat , serius . 

Apa salahnya kita kekal begini dengan persoalan 'sampai bila?' . walaupun perit di hati masih terasa , kenangan lalu masih flashing in a second when i close my eyes , endless goodnight , bunch of smileys when chatting , late night conversation , indahnya masa tuh . Tapi aku ada inisiatif aku sendiri , aku ada impian , aku kena fokus , nanti aku leka .

Aku masih menunggu  , macam kau jugak . but in a different ways , story , time , feelings , and above all , person . Sorry . You are not the solution , for this moment . If Allah will , we will be together . Together in a blessed relationship , who knows , someday :')

Kurang Bijak .

Pada tahun 2010 , aku ditawarkan untuk masuk ke Malay College Kuala Kangsar ( MCKK ) , yang pada mulanya pun , aku tak tahu apa yang aku pohon untuk tingkatan 1 . Sebab masa tu aku masih kurang bijak , dan masih mentah , di buai dengan nikmat dunia yang aku dapat daripada keluarga kembangan aku . Walaupun cikgu cikgu semua was really hoping that aku masuk ke sekolah tu , sekolah yang paling bagus kat Malaysia katanya , tapi aku tak percaya semua tu , aku tetap dengan pendirian aku bahawa , belajar kat mana mana pun sama , yang penting usaha kita .

Tak dapat aku tolak yang mckk ni sekolah orang orang kaya , tapi itu dulu , sekarang dah di buka untuk orang orang kebanyakan , tapi istilah 'di buka' itu tak termasuk aspek kewangan . Yuran dia , mak ai , riban riban jugak lah , tu belum insentif tambahan , duit duit lain bagai , yang bagi aku membebankan mak bapak aku , yang tidak lah senang pada zahirnya . Tentu lah mak bapak aku banting tulang nak sekolahkan aku . Tapi diorang tak paksa dan tak larang . Dia pasrah dengan keputusan aku , yang masih kurang bijak pada masa tu .

Masa tu jugak , tengah hot jugak lah kes kes buli pelajar di asrama , yang agak menyeramkan jugak lah , aku masa tuh masih kecik , mestilah takut , di buli memandangkan badan aku ni memang berkelayakan dan berciri mangsa buli ( dan pernah di buli ) . Kisah lama . Aku jadi trauma pasal kes kes buli ni , dan itu jugak salah satu faktor kenapa aku tak melanjutkan pelajaran ke sekolah tu .

Bila aku belajar Sejarah di sekolah , banyak tokoh tokoh yang agak penting , mestilah penting an , dah masuk buku teks , kebanyakannya bekas pelajar mckk . Dan kekadang aku wondering if i study at that school right now , my life will totally different , no disaster , no problem with transportation , house , messy room , mom's lecture , annoying rewang at kenduri kahwin , and so on . Hidup aku pasti di penuhi dengan jadual waktu belajar straight selama 24 jam , dan yang pastinya , menambah lah ilmu aku yang tak seberapa ni .

Tak lama kemudian , bapak aku mula menyatakan konflik yang dia hadapi , kawan kawan dia cakap dia bodoh sebab tak sekolahkan aku kat mckk tu , sebab apa , sebab masa depan terjamin katanya , dah tak payah nak menyawit mengecat bagai dah bila anak dah keluar sekolah tu , duduk goyang kaki kat rumah je katanya , cukup bulan , anak antar duit . siapa anak tuh ? aku lah . aku lah yang kononnya penconteng arang di muka bapak aku kerana tak sekolah di mckk . Sampai kata nak sponsor duit lah , nak jadikan aku anak dia lah ( kawan bapak aku ) , macam-macam . Sedangkan dia tak tau cerita sebenar , walaupun hakikatnya aku yang kurang bijak .

Jadi rentetan kepada konflik tadi , bapak aku suruh aku janji sesuatu , janji yang besar , boleh dikatakan amanah , iaitu aku kena buktikan yang bapak aku tak bodoh sebab konflik tadi , aku kena perjuangkan pelajaran aku ke tahap yang tertinggi , aku kena berusaha masuk ke mckk tahun depan , yang tinggal beberapa bulan je lagi , walaupun aku masih di sini menaip dengan penuh leka , padahal PMR bulan 10 . jadi aku kena buat proses pembersihan , pembersihan diri , pembersihan minda , hati dan environment aku . mampukah aku buat comeback ? mampukah aku mendapat minimum 8a ? wow , that's a though challenge , because , aku masih tercari cari rentak untuk skor , tak konsisten dan boleh dianggap teruk keputusan aku , macamana lah aku nak ke mckk :'(

Sebenarnya perjalanan hidup 3 tahun , nak di compress jadi satu entry mestilah panjang berjela , walaupun banyak lagi faktor dan masalah aku yang belum aku taip , but just wait , i will come with some more , something more insprational untuk reader yang cuma sorang dua orang je , haha

Saturday, March 16, 2013

Nasyid



Aku baru je selesai bertanding nasyid kat sekolah aku pagi tadi . Tapi bukan tu yang aku nak ceritakan. 

Sebenarnya , pengalaman seminggu bersama kawan baru aku dalam nasyid ni membuka mata aku , tentang karenah , pembawaan diri , sifat dalaman , sudut pandang seseorang bersesuaiain lah dengan sifat aku yang over-observant nih . Memandangkan aku baru je berjinak-jinak dalam nasyid di sekolah menengah , aku kena cari basic , platform yang sesuai , hala tuju yang terbaik supaya aku tak 'sesat'.

Fais Sabari , classmate , first person to inspire me to 'seriously' join Shoutul Abrar , actually aku dah terpilih untuk masuk group nih sejak tahun lepas , tapi entah mengapa aku terkurang cerdik , aku abaikan je tanggungjawab tuh , kalau ade perjumpaan , aku tak pergi pun . Dan aku masih tak boleh terima keputusan aku tu sampai sekarang . Tapi tahun ni , Fais ni lah yang bimbing aku*cehh ayat*, dia yang push aku untuk masuk . Dan aku tak marah dia , sebab aku pun suka . Tapi dia ni bajet senior ah , nyampah aku . hahaha

Jazle , senior , form 5, memang cukup popular dekat sekolah kerana kepetahan kata-kata dalam menyampaikan ilmu , agama especially . Kewibawaan , ketegasan , dan gurauan semua diseimbangkan , aku betul-betul kagum dengan dia nih . Rasional kalau nak dibuat idola , haha .

Luqman Hakim , form 2, kawan baru yang paling ngam dengan aku , sporting , memahami , smart *haha* . Slack nye cume dia ni manja sikit ahh , macam perempuan . Tapi kire okay ah , ape aku nak buat pun dia dah tau dah , padahal baru kenal seminggu .

Farizal aka Squidward , form 2 , dia nih sengau . hahaha . Dia nih aku buat gurau jee  . Dia over-confident , kekadang menyampah jugak . haha

Aizat aka Cibeng , form 2 , boleh bawak berbual lahh , luas pengetahuan am , tapi senyuman dia sangat lah menakutkan hahaha , macam nak buat ape je , taktaulahh juri takut tak masa buat persembahan sebab nasyid tanpa senyum umpama rumah tanpa bilik *cehh* .

Nazhan , form 2 , muka matang and mysterious. first time aku nampak dia , aku ingat form 3 ke 4 ke . dengan parut bagai . hahah . Muka creepy , dan kemisterian nya jelas sangat apabila pagi tadi baru aku tau nama dia walaupun seminggu dah nasyid sesama . Baru ku tauu budaknye baik , memang baik ahh . Dan hari ni aku memang berdua je lah dengan dia buat kerja semua . "Don't judge a book by its cover" :)

Zul aka Suara katak , form 3 , kpopper , arrogant . Suara dia besaq gile woihh , dan dia pun bawak suara base dalam nasyid . memang sesuai lah . Kepala dia besar , hahaha xD

Zarul , form 2 , stubborn . Dia kalau cakap memang dia je lah yang nak menang . Tak boleh tengok orang buat salah sikit , dia tegur . kalau tegur elok elok takpelah jugak , ini macam nak cari gaduh je . Mula-mula aku memang anggap dia ni macam langau yang sibuk-sibuk kat badan time kat kebun atau hutan tu ha , annoying gila . tapi kalau dah  itu personaliti dia , nak buat macamane :/

Sultan Sula *taktau nama* , form 2 , seornag yang pelik . Sebab ape , kejap marah , pastu ketawa , pastu sedih , haha *macam aku kot* . Tapi aku tak berapa rapat sangat , tapi selalu lah jugak bual-bual .

Haziq , form 2 , nice voice . Suara dia memang sedap ah , tapi sayang , dia ni tak ada disiplin , suruh latih , sakit perut lahh, ape lahh , tertonggeng sana , terbaring sini , main alat muzik , ape ayang tak disuruh , itulah yang dia buat , last-last bile abang senior yang mengajar dah fed-up , disisihkan lah ape lagi .

Dan , lastly , Aku . haha terpulanglah kat diorang ape yang diorang anggap tentang aku .

Actually , ade lagi beberapa orang yang aku tak describe , tapi aku tak perhatikan sangat diorang . Yang kat atas ni lahh yang menarik perhatian aku , dan diorang ni lah yang membuka mata aku , tentang sifat manusia , berbeza-beza semuanya .