Wednesday, April 25, 2012

Adil kah ?

Pernah juga aku terfikir adil kah aku . Dalam ketidakpuashatian aku kerana ramai yang tidak adil dengan aku , aku sedar siapa aku dan adil kah aku . 


Berduyun - duyun masalah datang kat aku sekarang . Aku faham dan aku redha kerana masalah akan hilang kalau kita selesaikan . Kalau punca masalah itu pun kita tak tahu , macammana nak selesaikan . Lebih-2 lagi masalah tu datang dari orang lain dan berahsia dengan kita . Dan yang menanggung masalah itu adalah aku dan bukan dia . Adil kah ?


Kita tak buat sesuatu benda tu , tapi orang lain sibuk kata kita buat . Rimas kan ? Sikit-2 tu boleh lah . Tapi kalau dah banyak sangat sampai bingit telinga dengar memang lah hati panas der . Orang yang tak tahu dan mendengar bukan nya nak selidik betul-2 pon coz dyorang pon malas nak sibuk hal orang sedangkan mereka sedang menyibuk . Ia jadi satu rangkaian . Invisible chain . Tak semena-mena aku di tuduh bukan-2 . Benda baik takpe lah jugak . Adil kah?


Menilai seseorang tanpa soal selidik jugak menjadi masalah bagi aku . Bukan niat aku nak bermasam muka atau tidak bertegur sapa dengan seseorang . Zaman millenium sekarang ni susah nak cari seseorang yang menegur random people yang dia pon tak kenal . Memang lah perbuatan tu mulia dan di tuntut kerana memberi salam bukan hanya pada yang kita kenal sahaja , malah lebih mulia jika sesiapa sahaja yang kita hendak kerana ianya adalah doa . Kalau kita tegur atau bagi salam , diorang buat muka pelik . Tak semena-mena aku di label sebagai sombong  . Adil kah ?


Memikirkan karenah dan sikap manusia yang penuh misteri memang tak akan habis. Lebih baik aku ubah diri aku dulu daripada tidak adil kepada seorang yang adil. Dan aku harap tiada orang yang tidak senang dengan aku. Maybe it will be just a hope , kerana manusia tidak pernah puas menuding jari menyalahkan orang lain. Dan aku mengaku aku pun begitu . Sudah menjadi lumrah . 


# Time to change myself .






Saturday, April 21, 2012

Choral Speaking

Pagi tadi aku baru je selesai menyertai pertandingan Choral Speaking.




Saingan memang hebat hebat dow. Tergedik-gedik macam hape. seriously memang over gila. Tapi memang itu pun yang judges nak tengok and beri markah. And finally kalah jugak.


Aku and teammate aku dah buat yang terbaik actually ., tapi rasanya tak cukup . Coz maybe terlalu banyak sangat berhenti and counting . Tambahan pulak , tak banyak gaya . 


However , makanan yang disediakan memang sedap gila ahh.,


Yang bestnya time dalam bas perjalanan pergi dan balik uw , yang pergi tak lah best sangat coz masih gementar dan gemuruh nak buat persembahan. Tapi time balik uw memang enjoy gila . Riuh gila dalam bas , radio pulak ada , time lagu2 best memang ikut jugak lah ramai2. Walaupun kalah .


Terbukak lah jugak mata and minda bila dapat jalan2 camni ni dengan fwenz. Haha best best.



Friday, April 20, 2012

Mathmathmath

Pagi tadi ada seorang lecturer pakar matematik buat sesi soal jawab dengan student .




Dia jugak ada terangkan mana asal usul ilmu matematik . Dan dia terang bukan main panjang lebar dengan terperinci . Banyak ilmu yang aku dapat dari dia. 


Actually ilmu matematik ni bermula dari manusia pertama di muka bumi ni, nabi Adam lagi. Dan di bawa daripada satu zaman ke satu zaman dan pengembang nya ialah nabi Idris . 


Orang barat tukar nama nabi Idris ni kepada Hermis . Dan kebanykan ahli falsafah matematik barat menyalin formula atau terma2 Hermis such as Pythagoras dan lain2. Dan Hermis itu adalah nabi Idris. 


Tapi dek kepintaran orang barat , dyorang berjaya menyelewengkan pandangan manusia bahawa orang2 barat mencipta sendiri formula dan terma bagi matematik sedangkan mereka tidak. 





#ilovemath :D







Sunday, April 15, 2012

Air POP

Sekarang ni aku tengah gila air Spritzer POP .


Spritzer Pop ni minuman berkarbonat yang berperisa. Antara perisanya : 
  • Epal 
  • Berri
  • Lemon
  • Laici
  • Oren 

First time aku beli air Pop ni dekat kedai buku Popular kat BP Mall . Harga dia RM1.50 for 325ml. Botol dia cute je. Design dia pon menarik . Menarik perhatian aku juga.


Actually rasa dia sama je dengan air berperisa berkarbonat yang lain. Tapi air Pop ni kaler dia jernih je, macam air masak. Itu uniknya air ni. Walaupun my auntie ade cakap air jenis macamni dah pernah ada time dia kecik-kecik dulu , dan dah lama tak ade. 


Aku paling suka perisa epal. Macam makan epal je rasanya.

Aku yang punya. Aku amik gambar tadi.

Memang terbaik lah air Sprizer POP nih :D



Friday, April 13, 2012

Susah

Susah kan kalau ada kawan yang sentiasa rasa yang dia je yang betul.


Actually orang-2 macamni ada masalah hidup atau konflik yang dalam situasi itu , mereka gagal atau kalah ( negative side) . Mereka tak sanggup nak tanggung seorang 'kekalahan itu' lalu dia ingin always win in another situation. Ataupun , personaliti seseorang itu yang sudah sedia ada tidak mahu kalah. 


Kalah yang aku maksudkan kat sini ialah dari sudut psikologi. Perasaan dan hati. Ia bukan lah kekalahan yang di sebabkan oleh kemenangan mutlak seseorang seperti dalam contest . Ia perasaan yang sama ada sedar atau tidak sedar disedari oleh kedua belah pihak. Amboi !


Menyakitkan hati rasanya bila apa saja yang aku cakap dia sanggah. Di perlekeh. Kemudian di sambut dengan kata-2 yang memalukan seakan-akan memperbodohkan aku. Memanglah dia tak rasa apa yang kita rasa. Tapi setiap patah perkataan yang dia sebut , menunjukkan dialah insan paling mulia dan orang lain yang di sekililing dia ni bagi die juz sampah and useless.


Adakah dia tak sedar yang dah ramai kawan2 aku juga tersinggung dengan sikap dia. Ada juga yang dah pinggirkan dia. Dia tetap begitu . Semakin menjadi-2 pulak tuh. Aku bukanlah apa , bukan niat nak mengutuk insan itu , tapi ini luahan hati aku . Seriously , aku tak suka benda2 kecil diperbesar2kan as big as masalah negara pulak. I don't understand with this kind of people.!


Tapi kalau dah memang jis natural talent sebegitu , kita tak boleh ubah. Juz him and himself yang boleh ubah sikap dia tuh. Maybe ambik masa , tapi harap -harap begitu lah sebab aku pon tak tahan. Stress aku dibuatnya.


Thats all . Assalamualaikum. :D









Thursday, April 12, 2012

KONY2012

Dah lama sebenanye aku nak buat entry pasal ni.


Kony2012 ? What is this ? Actually , this is a video on Youtube uploaded by 'invisiblechildreninc' . Dan ia bukan sekadar video yang hanya video . Ia inspirasi . Ia eksperimen . Dan aku mengakui aku terkesan dengan video ni. 




Hell yeah , it's 30 minutes long. Maybe agak lama bagi sesetengah video on youtube. Full english tapi ada caption . 


Seperti yang aku katakan tadi , ia bukan hanya sekadar video , ia agenda antarabangsa yang tak ramai tahu. Maybe it's hard untuk kita menerima such thing like this yang bagi sesetengah orang just pandang sebelah mata dan tak ambil kisah langsung. Mereka hanya memikirkan hal sendiri tanpa melihat sekeliling sedangkan mereka berada di tempat yang sama. Planet Earth. 


Kekejaman yang berlaku sekarang actually sukar nak di bendung. Maybe all of us kisah , tapi hanya kisah , but do not take action of that. We just like " Kesiannya " atau " Apa yang aku mampu buat , mereka jauh ". Majoriti akan berkata sedemikian. Tapi dari sudut pandang aku , betapa kecil sekalipun benda yang kita buat , ia akan memberi kesan . Bukan hanya pada kita , entire world .


As we all know lah , kekejaman bukan hanya berlaku jauh dari diri kita. Sekililing kita sekarang ni penuh dengan kekejaman , . Kita ambil skop yang lebih kecil like kes culik dekat Malaysia ni. Saban hari kita dikejutkan dengan kes-2 sebegini rupa. Semakin menjadi-jadi. So, what we have to do ? Menunggu orang lain untuk menyelesaikan masalah ini. Apa akan jadi kalau every single person dekat Malaysia ni mengharapkan orang lain to solve this problem . It will be an endless problem. 


Back to the video , aku nak terangkan serba sedikit lah pasal Kony. Joseph Kony adalah seorang yang jahat yang berada di benua Afrika dekat Sudan , Uganda dan sekitarnya under LRA. Untuk pengetahuan semua , dia menculik budak-2 untuk jadikan tentera mereka. Mereka bagi pistol kat bebudak lelaki and force them to kill their parents. Menjadikan bebudak perempuan 'Sex slaves' untuk tentera mereka. Secara tidak langsung, kuasa Joseph Kony semakin besar kerana perbuatan itu sendiri. 


Yang aku kagumnya ialah tentang organization yang ditubuhkan setelah pemerhatian dan azam since 2003 lagi. Invisiblechildren yang upload video ni lah yang bertanggungjawab atas agenda ini dan semakin luas pengaruhnya terhadap penduduk dunia. Yeah , betapa prihatinnya penduduk dunia. Organization ni lihat dengan mata diorang sendiri dan do something untuk menentang kejahatan. Dengan azam mereka dahulu. Kita dapat rasa sekarang . Maybe aku dan semua yang dah tengok video Kony2012 ni.


Highly recommended to watch this video. It may give you an impact. Maybe setengah jam yang akan memberi kesan yang besar dalam kehidupan. Depends on you lahh..


Sudah cukup rasanya aku menaip panjang berjela . Assalamualaikum. :D


Wednesday, April 11, 2012

ABPBH 2011

Belum terlambat rasanya untukk aku nak nak cerita pasal ABPBH yang ke 25 hari Ahad haritu.



Dan seperti biasa aku dengan setia duduk mengadap Tv untuk tak terlepas Anugerah-2 berprestij nih. 


Selepas satu dan satu anugerah disampaikan dengan diselangi dengan persembahan hebat , sampai jugak Anugerah Bintang Paling Popular . Hell yeah , seperti di sangka , Aaron Aziz bintang paling popular. 


Tapi time tu , sape-2 pon boleh menang sebenarnya. Bagi aku , kemenangan ni just kemenangan. Walaupun ramai pihak yang mempertikaikan kemenangan beliau termasuklah Zed Zaidi di Twitternya. 


Actually , yang paling best dan tak di sangka-sangka Fizz Fairuz boleh menang Pelakon Tv Popular. Sedangkan beliau sendiri pon tak sangka yang beliau menang. Terpinga-pinga dia masa disebutkan namanya. Kat atas pentas pon tak tau nak cakap apa.  



Dan yang paling best , pelawak duo yang aku minat , Jozan , masing- masing dapat anugerah. Johan dapat Pelawak Lelaki Popular . Zizan Pengacara Tv Lelaki Popular. Baru lah adil. Sekurang-kurangnya diorang taklah melebihi antara satu sama lain. Tak gitu??




ABPBH memang gempak lahh !


MU Tittle Race

Hari Ahad aritu ada match Manchester United vs Queen Park Rangers . Di susuli pulak dengan Arsenal vs Manchester City .




Dan ketika itu ManU mendahului ManCity 5 mata dalam carta liga. Kalau MU menang , MC kalah , 8 matalah diatas MU ni. Memang itu pon yang aku harapkan. Actually kalau jadi macamtu , peluang besar MU lah nak menang kejuaraan liga. 


At first , tak surprise lah MU menang 2-0. Rooney dengan Scholes score. No doubt about it lahh,. Lagipun main kat Old Trafford.



Dan yang paling menyeronokkan bila tahu ManCity kalah dengan Arsenal. Kalah 1-0 jee .Yang penting 8 mata MU kat atas derr.. Sukasuka ! 


Dengan ini aku sebagai MU fan , nak mengucapkan terima kasih kepada Arsenal dan Mikel Arteta coz menjadikan tittle race untuk MU menjadi lebih mudah.





GGMU !










Tuesday, April 10, 2012

Jack & Rose

Baru je hari tu aku tengok Titanic 3D .


Well , memang aku dah lama tunggu filem nih di 3D kan. And thanks God,  dapat jugak aku tengok.


\

3 jam 14 minit aku di dalam panggung. Memang puas dow. Macam baru tengok first jeaa. Betapalah hebatnya aura Titanic nih. 


Memang mula-2 aku nak syokkan ke-3D-an Titanic nih. Last-2 , flowing dengan ceritanya. Jyeahh, macam baru first time tengok. Lupa dengan cermin mata 3D yang aku pakai yang besar gedabak uw. Hebat lahh.



Yang annoying nya , adalah penonton kat belakang aku nih memang macam baru first time tengok. Tu aku tak kesah lahh , memang lah tak mustahil ada yang masih belum tengok filem nih. Tapi kehadiran diorang mengganggu tumpuan aku, macam2 sound effect dari dyorang. Hmm.. Saba je lahh.. Ye lahh dyorang pon bayar tiket, 


Sudah sedia maklum filem nih memang sedih.. Sedih tetap sedih. But aku still boleh tahan derr.. :P


Wednesday, March 14, 2012

Mat Luthfi

Kali ni aku nak cerita pasal seorang youtubers yang popular sekarang neh.



Yes  , he is Mat Luthfi. 


Maybe ramai jugak yang dah kenal dia neh . Of course sebab video dia . Video dia memang best. Simple, kreatif dan bermesej. Tambahan pulak muka dia yang jambu tu, macam Eunhyuk Super Junior pon ade. Ramai peminat die dari kalangan perempuan.





Mat Luthfi ni seorang student dekat Australia. Kebanyakan video yang dia upload die rakam kat sana. Bahasa Inggeris die cukup baik. Ye lah, belajar dekat luar negara kann? Although, die dah fasih English, loghat utara dia masih tidak hilang . Lenggok utara tu masih pekat. 





Ramai yang cakap video kat bawah ni video yang terbaik dari beliau. :D




Banyak lagi video dia yang aku tak letak kan kat blog aku nih. Well, sesak lah nanti.. :P



Pernah jugak aku terfikir nak buat video macamni juz after aku tgok video mat luthfi nih, tapi bila aku pikir balik , boleh ke aku wat video yang simple, kelakar , tapi bermesej dan memberi kesan kepada sang penonton.. Susah weyh,. Mat Luthfi je boleh buat. :D















Thursday, March 8, 2012

Happy Women's Day .. !

Hari ni adalah  Hari Wanita Sedunia. : D




So, kepada wanita seluruh dunia, aku ucapkan Happy Women's Day ! Especially for women around me , yang terlibat dalam hidup aku nih. Yang banyak berjasa pada aku, my mother. Tak lupa juga kepada yang pernah bagi aku masalah dan konflik dalam hidup aku. Yang pernah buat aku jatuh cinta. Haha!






Wishing you a day thats just like you really special. Thanks to all women :D







Monday, March 5, 2012

Titanic 3D

Actually aku memang minat gila dengan filem nih.




Filem nih di release pada 1997 arahan James Cameron . Lama tuu. Dan masa tu film nih become 'world's highest grossing-film of all time'. ( kutipan seluruh dunia tertinggi )

Namun , pada 2009 , satu filem juga arahan  James Cameron menggemparkan satu dunia dengan mengalahkan rekod kutipan Titanic , 'Avatar".





Aku tak berkesempatan lah pulak nak tengok filem nihh. Best sangat ker? Aku pun tak tau. Mungkin aura pengarah filem Titanic terbawa-bawa ke filem Avatar nih. Possible.

Namun begitu,

Sempena 100th anniversary of set sailing of Titanic, filem nihh akan ke panggung semula di seluruh dunia pada 6 April 2012. And now in 3D. Yeah !




Monday, February 27, 2012

Le tour de Langkawi

Tepat jam 11 50 pagi tadi ketika aku tekun belajar di di dalam kelas , aku disuruh keluar sekolah oleh seorang cikgu sekolah .





Tujuannya ialah nak meramaikan lagi penduduk Parit Raja yang menyambut dan memberi semangat kepada pelumba basikal "Le Tour De Langkawi." yang melalui Jalan Batu Pahat - Ayer Hitam harini.


Actually , pelumba2 sampai kol 12:30 tghari. Menunggu je lama. Ish. Tapi takpalah , lagi best. Dapat release tension kejapp jalan2 with friends, (jalan2?). 


Serius aku cakap , budak form 1 yang ikut sekali dah macam masyarakat Jakun pulakk. Sebagai senior kepada dyorang, kesian aku tengok. Terjerit sana-sini. Crazy tol lahh. Buat malu skolah jer. Nasib aku x bawak hp, kalau tak kompem aku snap, letak kat nota kecil aku nih. Ish,





Sebelum pelumba2 tu arrive, ada kereta penaja "Le tour De Langkawi " nih sampai dulu. Diorang berhenti and ada lah bagi souvenir2 untuk orang2 yang welcoming dyorang tuh. Apa lagi, berebut2 suma tak kira tua muda. Nak je aku snap. 


Ade kawan aku yang dapat topi.,  poster , milo paket 3 in1, & macam2 lagi lah. Ade kawan aku guys sorang nih dapat Kacip Fatimah paket. Haha! Tak puas hati pulak dye,Yang dye pon sengall pergi berdiri dekat depan kereta Kacip Fatimah tu sape suroh. Untung lah dyorang., aku saja jerk taknak bersesak2 nih. Tak suka. Sesak nafas . 





satu hari yang menyeronokkan ! :D












Adnan Sempit 2.

Hahahaha. ( Belum cerita dah gelak )



Baru jer kelmarin aku tgok filem ni kat panggung Kluang Mall. Serius Pecah Perut.

Selepas kejayaan Adnan Sempit dengan kutipan RM 8 juta. Adnan Sempit 2 nih memang  dinantikan ramai. 


Sinopsis 


Adnan Sempit 2 mengisahkan hubungan ADNAN dan NADIA selepas berjaya mengharungi pelbagai rintagan dan halangan dalam menjayakan hubungan mereka. Ayah Nadia, DATUK ISNIN tidak merestui hubungan mereka dan meletakkan syarat yang mana dalam masa 30 hari, Adnan haruslah boleh bertutur dalam bahasa Ingeris dan merubah penampilan dirinya. Adnan yang mengalami kesusahan untuk berubah meminta bantuan BOBBY untuk mengajar dan mengubahnya. Bobby selaku kawan baik Adnan sanggup menolong Adnan.
Hubungan diantara Bobby dan WAWA juga mengalami masalah yang mana Wawa mula merasakan yang Bobby langsung tidak berubah dan tidak berusaha demi hubungan mereka. Perkara yang sama berlaku kepada Adnan dan Nadia. Datuk Isnin cuba untuk mensabotaj usaha Adnan untuk berubah dengan menghantar FENDI, sepupu Nadia untuk menggoda Adnan dan membuat Nadia merasa sangsi dengan kejantanan Adnan. Rancangan Datuk Isnin berjaya dan Nadia mula menjauhkan diri daripada Adnan. Adakah Adnan dan Nadia akan bersatu? Mampukah Wawa dan Bobby mempertahankan cinta mereka? Adakah Adnan mampu bercakap dalam bahasa Inggeris?
(Sumber: Google )

Trailer






Data


Filem :  Adnan Sempit 2
Genre:  Komedi Aksi
Arahan: Ismail Bob Hasim
Pelakon: Shaheizy Sam , Intan Ladyana Yana Samsudin, Along Cham, 
Tayangan : 23 Februari 2012





Citer ni memang best. :D








Tutti Frutti .

Okayh,




Kisahnya aku haritu pergi makan Tutti Frutti Frozen Yogurt dekat Batu Pahat with my aunties. Dan itu kali kedua aku pergi. 



Trip aku yang pertama aku ke frutti ni, aku ambik perisa vanilla dan coklat. Topping biskut oreo..Test dulu lahh. First time lah katakan. Kena RM9 .

Trip yang kedua ni pulak aku ambik perisa vanilla dan kiwi. Still with Vanilla. Topping pown tetap oreo.
Taknak ambik risiko takut tak sedap. This time, RM11. Wahh, meningkat!


"You pay what you want" . Sebab Tutti Frutti ni pakai sistem timbang. "RM0.53 for 10 gram". Aku rasa harga  tu berbaloi dengan rasa dan kualiti yang diberikan. 




Sokayy lah aku makan juz RM 11 jer.. Ada aku buat pemerhatian , ade orang makan sampai RM45 lebeyh semangkuk. Wahh! 



Anyway , Tutti Frutti memang sedapp ! :D