Sunday, June 9, 2013

Kurang Bijak .

Pada tahun 2010 , aku ditawarkan untuk masuk ke Malay College Kuala Kangsar ( MCKK ) , yang pada mulanya pun , aku tak tahu apa yang aku pohon untuk tingkatan 1 . Sebab masa tu aku masih kurang bijak , dan masih mentah , di buai dengan nikmat dunia yang aku dapat daripada keluarga kembangan aku . Walaupun cikgu cikgu semua was really hoping that aku masuk ke sekolah tu , sekolah yang paling bagus kat Malaysia katanya , tapi aku tak percaya semua tu , aku tetap dengan pendirian aku bahawa , belajar kat mana mana pun sama , yang penting usaha kita .

Tak dapat aku tolak yang mckk ni sekolah orang orang kaya , tapi itu dulu , sekarang dah di buka untuk orang orang kebanyakan , tapi istilah 'di buka' itu tak termasuk aspek kewangan . Yuran dia , mak ai , riban riban jugak lah , tu belum insentif tambahan , duit duit lain bagai , yang bagi aku membebankan mak bapak aku , yang tidak lah senang pada zahirnya . Tentu lah mak bapak aku banting tulang nak sekolahkan aku . Tapi diorang tak paksa dan tak larang . Dia pasrah dengan keputusan aku , yang masih kurang bijak pada masa tu .

Masa tu jugak , tengah hot jugak lah kes kes buli pelajar di asrama , yang agak menyeramkan jugak lah , aku masa tuh masih kecik , mestilah takut , di buli memandangkan badan aku ni memang berkelayakan dan berciri mangsa buli ( dan pernah di buli ) . Kisah lama . Aku jadi trauma pasal kes kes buli ni , dan itu jugak salah satu faktor kenapa aku tak melanjutkan pelajaran ke sekolah tu .

Bila aku belajar Sejarah di sekolah , banyak tokoh tokoh yang agak penting , mestilah penting an , dah masuk buku teks , kebanyakannya bekas pelajar mckk . Dan kekadang aku wondering if i study at that school right now , my life will totally different , no disaster , no problem with transportation , house , messy room , mom's lecture , annoying rewang at kenduri kahwin , and so on . Hidup aku pasti di penuhi dengan jadual waktu belajar straight selama 24 jam , dan yang pastinya , menambah lah ilmu aku yang tak seberapa ni .

Tak lama kemudian , bapak aku mula menyatakan konflik yang dia hadapi , kawan kawan dia cakap dia bodoh sebab tak sekolahkan aku kat mckk tu , sebab apa , sebab masa depan terjamin katanya , dah tak payah nak menyawit mengecat bagai dah bila anak dah keluar sekolah tu , duduk goyang kaki kat rumah je katanya , cukup bulan , anak antar duit . siapa anak tuh ? aku lah . aku lah yang kononnya penconteng arang di muka bapak aku kerana tak sekolah di mckk . Sampai kata nak sponsor duit lah , nak jadikan aku anak dia lah ( kawan bapak aku ) , macam-macam . Sedangkan dia tak tau cerita sebenar , walaupun hakikatnya aku yang kurang bijak .

Jadi rentetan kepada konflik tadi , bapak aku suruh aku janji sesuatu , janji yang besar , boleh dikatakan amanah , iaitu aku kena buktikan yang bapak aku tak bodoh sebab konflik tadi , aku kena perjuangkan pelajaran aku ke tahap yang tertinggi , aku kena berusaha masuk ke mckk tahun depan , yang tinggal beberapa bulan je lagi , walaupun aku masih di sini menaip dengan penuh leka , padahal PMR bulan 10 . jadi aku kena buat proses pembersihan , pembersihan diri , pembersihan minda , hati dan environment aku . mampukah aku buat comeback ? mampukah aku mendapat minimum 8a ? wow , that's a though challenge , because , aku masih tercari cari rentak untuk skor , tak konsisten dan boleh dianggap teruk keputusan aku , macamana lah aku nak ke mckk :'(

Sebenarnya perjalanan hidup 3 tahun , nak di compress jadi satu entry mestilah panjang berjela , walaupun banyak lagi faktor dan masalah aku yang belum aku taip , but just wait , i will come with some more , something more insprational untuk reader yang cuma sorang dua orang je , haha

5 comments:

  1. hafiz..aq pun phm gak cite kau ni..actually aq msuk mckk wtu f1 '12.. diaorang mmg study bgus..tp attitude mcm lahanat..bukan student je..cg pon sme..diaorang ni selfish..aq quit wktu f2..n pt3 aq kt smk harian yg lain aq dpt 9A..so there's no big deal klu x msuk mckk tu..even student diaorang pun rmai je yg lmbab..so mckk ni x de ap pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro . thanks sbb sudi baca post aku yg lama ni.

      actually aku dpt tawaran untuk masuk time f4 and aku pergi . aku ada buat jugak post psl benda tu , 'sekarang dah bijak sikit kot' .

      f1 2012 ? nampaknya aku dah rule ex-batchmate kau tahun lepas and know some of them well . if u didnt left , aku jumpa kau jugak bro .

      apa yg kau kata tu ada betulnya bro . so-called adab dan kesopanan melayu tk lg di apply properly kt koleq . kalau ada pun segilintir je. we all know majority always win right , so in order to fit in this current koleq society u hv to be to avoid to become the minority side . that's the truth .

      but in the bright side , the connections you built by kawan dari seluruh malaysia ni , aku percaya , ada baiknya suatu hari nanti and for me , as a burung , aku ada kawan kat prev school aku and kawan dkt koleq , which is bagi aku , bagus .

      all the best untuk spm tahun ni bro , wherever you are studying in :)

      Delete
    2. salam bro . thanks sbb sudi baca post aku yg lama ni.

      actually aku dpt tawaran untuk masuk time f4 and aku pergi . aku ada buat jugak post psl benda tu , 'sekarang dah bijak sikit kot' .

      f1 2012 ? nampaknya aku dah rule ex-batchmate kau tahun lepas and know some of them well . if u didnt left , aku jumpa kau jugak bro .

      apa yg kau kata tu ada betulnya bro . so-called adab dan kesopanan melayu tk lg di apply properly kt koleq . kalau ada pun segilintir je. we all know majority always win right , so in order to fit in this current koleq society u hv to be to avoid to become the minority side . that's the truth .

      but in the bright side , the connections you built by kawan dari seluruh malaysia ni , aku percaya , ada baiknya suatu hari nanti and for me , as a burung , aku ada kawan kat prev school aku and kawan dkt koleq , which is bagi aku , bagus .

      all the best untuk spm tahun ni bro , wherever you are studying in :)

      Delete
  2. hafiz..aq pun phm gak cite kau ni..actually aq msuk mckk wtu f1 '12.. diaorang mmg study bgus..tp attitude mcm lahanat..bukan student je..cg pon sme..diaorang ni selfish..aq quit wktu f2..n pt3 aq kt smk harian yg lain aq dpt 9A..so there's no big deal klu x msuk mckk tu..even student diaorang pun rmai je yg lmbab..so mckk ni x de ap pon..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete